Virgil Săhleanu, un martir al luptei sindicale

Virgil Săhleanu este azi un simplu nume pe o piatră rece dintr-un mormânt în Moldova. Dacă facem un tur rapid printre români, nimeni nu știe cine a fost. În urmă cu 21 de ani, a căzut victimă unei crime odioase, înfăptuite cu sânge rece.

Virgil Săhleanu a fost inginer la Tepro Iași. Era căsătorit, avea copii. Lupta din răsputeri ca mafia privatizărilor să nu ia pâinea de la gura familiilor muncitorilor de la fabrica Tepro Iași. Era printre cele mai mari uzine de șevi sudate din lume. A rămas fără loc de muncă, dar a luptat în justiție ca lider de sindicat. A reușit să blocheze distrugerea fabricii mascată în privatizare.

Asasinul moral principal al lui Virgil Săhleanu nu a fost prins nici azi

În dimineața zilei de 7 septembrie 2000, Virgil Săhleanu pleca să rezolve problemele acelei zile. Avea un proces înscenat de dușmanii lui la care trebuia să se prezinte. Nu avea să se mai întoarcă niciodată. În scara blocului, ucigașii plătiți i-au luat viața. Cuțitele lor l-au răpus. Virgil Săhleanu s-a stins în brațele soției,

Autorul moral al crimei, un cetățean ceh, Framtisek Priplata, reprezentant al unei companii din Cehia i-a avut drept complici în plănuirea asainatului pe directorul român de la Tepro Iași și seful firmei de pază, tot român. Executanții asasinatului au fost doi indivizi, români. Cehul voia să pună mâna pe cunoscuta uzină de țevi din Iași. Profitând de bâlbâiala autorităților, a fugit din țară. Nu a fost prins nici azi. Fabrica s-a închis, oamenii au rămas pe drumuri. Instanța a prinunșat pentru toți asasinii, ăn total 98 ani de ănchisoare.

Până la urmă, executanții au fost prinși și condamnați la închisoare. Puțini își mai amintesc azi de Virgil Săhleanu. De inginerul, omul, liderul de sindicat. Aceștia sunt membrii familiei, prietenii, muncitorii pentru care a murit la datorie. Nu are încă un nume de stradă. Probabil, sindcaliștii din România își amintesc de el în ziua în care a murit, sau când se comemorează vreun eveniment trist. Are un bust în fața fabricii pentru salvarea căreia a plătit cu viața. Un altul este la Cimitirul Eternitatea din Iași, unde se oodihnește de 21 de ani.

Ca Virgil Săhleanu, mulți au murit în ultimii 30 de ani. Mormintele lor zac uitate prin cinitire, iar privatizările oneroase au lăsat România fără avuție.

La 7 septembrie 2020, murea un om la datorie, Avea o viață înainte. Azi poate și-ar fi plimbat nepoții în parc. La 7 septembrie 2021, USRPLUS, face circ. Oare de asta a căzut răpus de cuțite acest om? Să vedem habarniștii cum se aplaudă între ei?

”Asinus, asinum fricat”, măgar pe măgar se scarpină, spune un proverb latin. Și, în plus, se mai și aplaudă.

Dumnezeu să-l odihnească pe Virgil Săhleanu!

Știri Iași Știri Locale