Un incendiu minor la Platforma Săvinești

Un incendiu minor s-a produs în data de 13 august 2021 la Platforma Chimică Săvinești. Un apel la 112 efectuat la ora 17:45, a anunțat că la un foișor de pază de pe platforma chimică Săvinești (incinta depozitului Moldocor). a izbucnit un incendiu minor. Pompierii din Piatra Neamț au intervenit cu o autospecială de stingere și cu o ambulanță SMURD.

Sosiți la fața locului, pompierii au constat că era vorba de un incendiu minor. Incendiul era unul cu flacără deschisă care cuprinsese o construcție din tablă. Pompierii au reușit ocalizarea și lichidarea incendiului. Pagubele constatate au fost: distrugerea prin ardere a izolației foișorului, arderea obiectelor de mobilier, materialelor textile, documentelor. Ancheta preliminară a stabilit că incendiul s-ar fi produs de la un scurtcitcuit electric. Paznicul care trebuia să își efectueze serviciul în foișor se afla în afara acestuia și nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Săvinești a fost în anii comunismului una din perlele coroanei petrochimiei românești. După Revoluție, marile platforme petrochimice au găzduit firme private sau au fost distruse de nepăsare.

Neexistând interes pentru amenajarea platformelor integral, locurile în care există activitate economică sunt expuse pericolelor de tot felul. Incendiile apar frecvent. La Petromidia, Zărnești, Mogoșoaia și Săvinești au fost semnalate explozii și incendii în mai puțin de o lună. La Petromidia și Zărnești au existat victime omenești.

Nerespectarea normelor, instalațiile vechi, erorile de exploatare sunt cauze frecvente pentru incendii. Modernizările s-au făcut incomplet sau nu au fost efectuate deloc.

Situațiile expuse se pot petrece oricând. Autoritățile recomandă atenție sporită. Totodată, operatorii economici trebuie să dețină stingătoare de incendii omologate. Trebuie, în condițiile lucrului cu substanțe periculoase să existe personal specializat în prevenirea și stingerea incendiilor. Totodată, firmele trebuie să aibă contracte de formare a personalului. De asemenea, respectarea normelor de securitate în muncă este vitală pentru evitarea accidentelor de muncă.

Actual Știri Neamț