Pelerinajul de la Iași și COVID 19

Pelerinajul de la Iași va atinge apogeul mâine de sărbătoarea Sf. Parascheva. Anul acesta, Guvernul încalcă legile impuse. Pelerinii nu au nevoie de certificate, vaccin etc. Totul este la liber. Se spune că se respectă portul măștii, distanțarea socială.

Pelerinajul de la Iași este unul de tradiție. Totuși, este clar că peste 14 zile, adică pe 28 octombrie, o creștere a infectărilor la nivel național ar putea avea drept cauză prezența la pelerinaj.

Mai ales că pelerinii vin din toată țara și circulă în toată țara. Vin cu mașini, autocare, se cazează în spații și nimeni nu știe ce norme se respectă. În mod clar, unii vor merge și la restaurantele din Iași sau la pensuni.

Guvernul nu a dorit probabil să se confrunte cu noi proteste precum cele ale Dianei Șoșoacă. Tragedia este atît de mare la nivel național că a încetat și retorica anti-Arafat și antivaccinare.

Pelerinajul de la Iași înseamnă o provocare pentru autorități. Autoritățile religioase s-au angajat să convingă pelerinii să se comporte în spiritul legii care pentru ei este permisivă acum.

Până la Crăciun, va mai fi un pelerinaj la Constanța, la Peștera Sf. Andrei. Vremea se răcește iar numărul virozelor va crește. Oare există capacitatea să vedem cine are gripă sau cine are COVID 19?

Analizând anii trecuți, în 2019, de exemplu, zilnic 70 000 de oameni se îmbolnăveau de gripă. Secțiile UPU erau luate cu asalt. Acum, spitalele sunt blocate de COVID. Oare se face o diagnosticare corectă în spitale? Oare un test anticovid nu iese pozitiv și dacă ai gripă? Nimeni nu a oferit răspunsuri,

Actual Știri Iași Știri Locale