Pagube însemnate în județul Botoșani

Pagube însemnate au fost înregistrate din cauza fenomenelor meteo în județul Botoșani. Prefectura Botoșani a făcut o evaluare recentă în acest sens. Perioada de evaluare a fost 28 iulie-5 august 2021. Valoarea estimată oficial de către autorități a pagubelor este de 7, 4 milioane lei.

Au fost afectate de pagube însemnate, 20 de unități administrativ teritoriale, inclusiv orașele din județul Botoșani.

Pagube însemnate, în orașe, au fost înregistrate la nivelul străzilor și trotuarelor în orașe. În localitățile rurale, au fost afectate atât drumurile cât și podurile și podețele.

Cea mai afectată localitate rurală, unde s-au raportat pagube însemnate, a fost comuna Mihai Eminescu. Cea mai importantă localitate urbană afectată a fost municipiul Botoșani.

Autoritățile județene au decis că va trebui să se procedeze la alocarea de fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate. Venirea toamnei și a iernii vor marca noi fenomene meteo extreme. Izolarea economică a Moldovei de Nord de restul țării are un impact negativ.

Aceste pagube sunt cauzate de modificările climatice ca urmare a creșterii efectului de seră. În plus, infrastructura mare nu a fost niciodată reparată capital. Practic toate reparațiile la infrastructură în ultimii 30 de ani s-au făcut numai în caz de avarie.

Municipiul Botoșani are nevoie de o creștere a investițiilor în infrastructra de prevenire a efectelor schimbărilor climatice. Uniunea europeană oferă finanțări importante pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice.

Lipsește o strategie de evaluare și de revizie a infrastructurii la nivelul întregii țări. Județul Botoșani se confruntă atât cu îmbătrânirea populației cât și cu scăderea forței de muncă mediu calificate, mai ales în Municipiul Botoșani și în alte UAT-uri.

Investițiile în infrastructură pot fi făcute atât din fonduri europene, cât și din viitorul PNRR. Investițiile prin PNRR vor putea fi operaționale abia din 2022, pentru că România nu a primit încă aprobarea de la Comisia Europeană.

Actual Știri Botoșani Știri Locale