Orientarea către rulmenții ecologici

Orientarea către rulmenții ecologici

În ultimele decenii, a existat o tendință globală de schimbare spre modele de afaceri mai verzi și mai ecologice. Tot mai multe dovezi științifice indică faptul că națiunile puternic industrializate au un impact negativ asupra sănătății planetei noastre în viitor. Acest lucru a exercitat o presiune destul de mare asupra marilor companii industriale pentru a găsi soluții mai curate pentru procesele lor de producție.

În cazul industriei rulmentilor, nu trebuie să fie vorba neapărat de „reinventarea roții”, ci mai degrabă de o regândire și reproiectare a elementelor cruciale de care are nevoie un rulment pentru a funcționa.

Dar să vedem în continuare care sunt elementele care fac ca un rulment să poată deveini mai ecologic.

Lubrifianți pe bază de apă

Cel mai des întâlnit tip de lubrifiant pentru rulmenți este uleiul, care este totodată și cel mai dăunător pentru mediu. În toată lumea se depun eforturi uriașe pentru a împiedica acești lubrifianți pe bază de uleiuri minerale să devină contaminanți ai mediului, însă, cu toate acestea, fabricarea, aplicarea și distrugerea acestor produse constitue încă o problemă majoră, în urma căreia, inevitabil, cantități imense ajung în ecosistem.

Producătorii încearcă să vină în întâmpinarea acestei probleme, lucrând la producerea unor rulmenți lubrifiați cu apă mai eficienți. Amestecarea lichidelor ionice, cum ar fi sărurile fluide în apă, creează un strat de protecție pentru rulment generat galvanic, care permite arborelui să alunece la fel ca în cazul lubrifianților tradiționali, cu ulei. Apa ionizată este cu mult mai ecologică, contribuind chiar și la reducerea consumului de energie necesar pentru funcționare, în comparație cu omologii săi pe bază de ulei. De asemenea, previne chiar și așa coroziunea, în ciuda faptului că este un produs pe bază de apă!

Rulmenți magnetici

Un alt pas important către operațiuni mai prietenoase cu mediul înconjurător s-a dezvoltat în domeniul tehnologiei „fără fricțiuni”. Mașinile industriale creează o cantitate enormă de fricțiune, care degajă o cantitate la fel de mare de căldură. Fricțiunea în cantități mai mici are ca rezultat un mediu de funcționare mai rece, reducând cantitatea de energie necesară pentru reglarea temperaturilor. Această mișcare fără fricțiune este posibilă cu ajutorul forței magnetice.

Ideea suspendării unui obiect prin magnetism a apărut pentru prima dată pe la mijlocul secolului al XIX-lea. În ultimele decenii însă, descoperirile și progresul în domeniul tehnologiei au făcut ca numeroase aplicații cu rulmenți magnetici să devină fezabile din punct de vedere economic. În prezent, au fost dezvoltați diferiți algoritmi software avansați pentru a crește performanța dincolo de ceea ce era considerat posibil inițial.

Astfel, s-au dezvoltat sistemele magnetice de rulmenți, care susțin piesele în mișcare fără contact fizic – practic făcând piesele să leviteze! Producători de renume mondial, precum SKF au început să folosească această tehnologie, care presupune o cantitate mică de frecare sau chiar lipsa în totalitate a acesteia, lipsă de uzură mecanică, lipsa necesității de lubrifiant sau a unei viteze maxime! Rulmentul magnetic SKF levitează arborele rotativ și îl menține în poziție aplicând forțe electromagnetice controlate pe rotor în direcții radiale și axiale.

Avantajele rulmentului magnetic SKF sunt următoarele:

–        Nu necesită lubrifiere;

–        Mediu curat – fără contaminare și fără uzura particulelor;

–        Măsurarea forței;

–        Viteza mare;

–        Consum redus de energie;

–        Vibrație foarte scăzută;

–        Fiabilitate;

–        Precizie;

–        Controlul poziției arborelui

Rulmenții magnetici SKF sunt disponibili astăzi pentru o gamă largă de industrii, iar compania continuă să dezvolte și să fabrice o varietate de aplicații noi de rulmenți magnetici.

Avantajele acestor tipuri de soluții eficiente și ecologice sunt evidente, și, deși mai este un drum lung de parcurs, interesul pentru soluțiile industriale „curate” sau ecologice a crescut în mod semnificativ în ultimii ani.

V-ați gândit cum să vă faceți afacerea mai ecologică? Discutați cu echipa noastră de specialiști de la Leco despre soluțiile disponibile și țineți pasul cu ultimele descoperiri tehnologice din domeniu!

Comunicate de presa