Octavian Cotescu, 36 de ani de la dispariție

Octavian Cotescu este unul dintre cei mai charismatici actori din teatrul și filmul românesc. La 22 august 1985, Octavian Cotescu a plecat să joace pe scena eternă.

Octavian Cotescu a rămas în consțiința publicului prin vocea sa unică. Fie că interpreta roluri de teatru sau film, își juca rolul cu un talent neobosit. Copiii de ieri și-l amintesc în filmul „Saltimbancii”, inspirat din romanul „Fram ursul polar”. A jucat un Cațavencu de zile mari, în compania lui Victor Rebengiuc (Tipătescu), Mariana Mihuț (Zoe), Petre Gheorghiu (Trahanache). Aurel Cioranu (Cetățeanul turmentat), Ștefan Bănică (Pristanda), Dem Rădulescu, Mircea ioaconu (Farfuridi și Brânzovenescu) completau distribuția.

Octavian Cotescu s-a născut la Dorohoi, la 14 februarie 1931. Familia sa era una de muncitori. Părinții s-au despărțit în copilăria viitorului actor. A urmat cursurile unui liceu din Iași, apoi ale liceului militar din Timișoara. A absolvit apoi liceul la Pitești și a urmat Institutul de film. Între 1975 și 1980, a fost deputat în Marea Adunare Națională.

În două filme din seria „Bobocilor”, a fost povestitor. A mai interpretat roluri de activist de partid, director, inspector, muncitor ilegalist. Avea o prestanță aparte și își intra bine în rol. A fost căsătorit cu actrița Valeria Seciu, având împreună un fiu, care în prezent este călugăr la o mânăstire de la Sf. Munte.

Octavian Cotescu a plecat prea devreme dintre noi. Mai avea multe de spus, multe talente de descoperit. A fost profesor la IATC mai mulți ani. Horațiu Mălăele, Maria Ploae, Dan Condurache sunt trei dintre cei mai buni srudenți pe care i-a avut. Aceștia recunosc în intervirui influența maestrului în cariera lor.

Mulți copii, la emisiunile Radio România, l-au cunoscut ca lector de povești la rubrica „Bună seara, copii!”.

Așadar, actorul a fost un om iubit și respectat. d către contemporani.

Actual Știri Locale Știri Suceava