Maia Sandu, vizită oficială la București

Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova a venit în vizită de lucru la București, marți 23 noiembrie 2021. Maia Sandu speră să consolideze parteneriatul cu România. Maia Sandu se confruntă cu o posibilă criză a gazului, pe fondul degradării relațiilor cu Federația Rusă.

România speră ca ăn schimbul banilor românești trimiși peste Prut, Maia Sandu să țină agenda europeană a Republicii Moldova.

Maia Sandu a declarat:

„Avem toate pârghiile ca să construim un parteneriat puternic și reciproc avantajos, care ne va ajuta să depășim crizele generate de pandemie. Contăm și de acum încolo pe vocea importantă a României în cadrul UE. Integrarea europeană este un obiectiv major al Republicii Moldova, pe care îl putem atinge și cu susținerea prietenilor noștri de la București. Ne aflăm într-un moment unic din punct de vedere politic la Chișinău iar de la București avem un mesaj puternic de sprijin. Există toate premisele pentru a obține rezultate istorice în relația noastră”.

Klaus Iohannis a declarat:

„Am reiterat poziția noastră cunoscută – România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european”.

Au fost declarații diplomatice, de circumstanță, bine elaborate, dar fără substanță.

Evident, nici Maia Sandu nici Klaus Iohannis nu au discutat adevărata problemă care blochează atât Unirea cu România cât și drumul european al Republicii de peste Prut. În primul rând UE nu vrea o țară instabilă politic cu frontiere nesigure. Transnistria este o enclavă separatistă rusă, cu armament și militari din fosta Armata a XIV-a sovietică. Aici au venit și mulți militari sovietici retrași în 1989-1990 din Ungaria. În reglementarea chestiunii transnistrene, fără un acord Rusia-SUA sau Rusia-NATO, orice estimare este inutilă. Acutizarea crizei dintre Rusia și Ucraina nu lasă comunității internaționale timp să mai scoată un alt cartof fierbinte din focul geopoliticii regionale de la Dunăre, Nistru și Marea Neagră.

O altă problemă este faptul că Moldova nu are o economie de piață funcțională.

Declarațiile celor doi nu sunt decât niște complimente reciproce.

Maia Sandu nu are curajul să admită că principala piedică în calea Unirii o reprezintă lupta pentru ciolan. Doar nu sunt proști politicienii de peste Prut să piardă posturile guvernamentale din țara lor, în caz de Unire. Și în România iubirea de ciolan politic cu sau fără fasole e atât de mare încât prea puțini vor să cedeze în favoarea moldovenilor sinecurile călduțe în care stau de atâția ani.

Așadar, se confirmă ce zicea Igor Dodon, predecesorul Maiei Sandu: Frați, frați, dar fiecare la casa lui.

A fost o iluzie de amatori să creadă cineva că Maia Sandu va aduce Moldova de peste Prut mai aproape de UE sau de România. Republica Moldova nu este capabilă încă să se reformeze și nici să rezolve delicata chestiune transnistreană.

Soluția va fi în continuare ca noi să aruncăm bani peste Prut și cei de acolo să spună formal că ne iubesc. Este bine să îți ajuți frații de neam, nimeni nu poate contesta asta. Dar să rupi bani de la investițiile și așa sărace din România ca să ajuți un stat care de multe ori te ignoră, este o veche tradiție dâmbovițeană.

Actual Republica Moldova