Leopoldina Bălănuță, o stea a Moldovei

Leopoldina Bălănuță ne-a părăsit la 15 octombrie 1998 la București. Leopoldina Bălănuţă, una dintre cele mai valoroase actriţe de teatru și film din țara noastră s-a născut la 10 decembrie 1934, la Păuleşti, judeţul Vrancea.

Leopoldina Bălănuță a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, la clasa actriței Marietta Sadova. În 1957, şi-a început activitatea artistică la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. În 1959 a venit la Bucureşti, la Teatrul pentru tineret şi copii (devenit Teatrul Mic), unde a jucat timp de patru decenii. A debutat la București cu piesa „Prima întâlnire”.

Leopoldina Bălănuță a jucat pe scenele bucureştene ale Teatrului Bulandra şi ale Teatrului Mic. În film, regizorul Mircea Veroiu a distribuit-o în producții de legendă ca „Nunta de piatră” și „Dincolo de pod”, adaptări după autorii Ion Agârbiceanu-„Fefeleaga” și Ioan Slavici-„Mara”. A mai jucat și în alte filme mari ca „Ion-Blestemul iubirii, blestemul pământului”, „Semnul șarpelui”, „Clipa”, „Bietul Ioanide”, ”Înghiţitorul de săbii”.

Leopoldina Bălănuţă a oferit mari recitaluri de poezie, pe versuri de Eminescu, Nichita Stănescu, R. M. Rilke, Ion Barbu.

Ea a primit premiul ACIN din 1972 pentru rolul din filmul „Nunta de piatră”. În 1967, ea a primit Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”

În 1997, Leopoldinei Bălănuţă i-a fost decernat ”Premiul de Excelenţă” al UNITER, pentru ultima sa apariţie pe scena Teatrului Naţional, în piesa de teatru ”O batistă în Dunăre” de D.R. Popescu.

Actrița a fost căsătorită cu actorii Gheorghe Ionescu Gion şi Mitică Popescu.

Știri Locale Știri Vrancea