Județele Moldovei și viitorul școlii

Județele Moldovei s-au fășit azi prin declarații cât mai umflate politic. Cei care conduc politic județele Moldovei s-au întrecut azi în declarații pompoase. Ca și cum nu ar vedea în ce hal e Moldova și în ce hal sunt școlile.

Județele Moldovei dau României cel mai mare număr de copii care merg la școală. Județele Moldovei au licee, au școli profesionale, au universități.

Ideea este că tinerii învață și speră să plece din țară. Evident, nu speră toți ci majoritatea lor. Părinții lor deja lucrează prin Italia, Spania și în alte țări din Vest.

Oare ce speranțe mai au tinerii din Moldova? Autostrăzile sunt încă pe hârtie, șanse de realizare în următorii zece ani sunt de la minim în jos. Investitorii ocolesc Moldova, de aceea, tinerii care termină școala caută să plece în țară sau peste hotare.

Județele Moldovei nesigure pentru tinerii care vor o viață mai bună

Școlile din Moldova, ca și cele din restul țării se confruntă cu aceleași probleme. Multe stau să cadă, unele sunt în construcție, altele nu au autorizații sanitare. Manualele întârzie ca de obicei. Numărul școlilor cu toaleta în curte este foarte mare.

Problema transportului elevilor este și ea nereglementată. Reducerea numărului de elevi în clase solicită mai mulți profesori la catedră.

Discursurile politicienilor vorbesc de idealuri. Șe știe că dacă rata de incidență sare de 6 la 1000 de locuitori, se trece în scenariul on-line, în acele localități. Nu se știe dacă toate școlile au tablete. Ori dacă numai copiii stau acasă și părinții lucrează în sistem clasic, nu se știe cine va avea grijă de ei.

Sunt multe necunoscute în județele din Moldova. Programul Masa Caldă este și el o utopie. Cadrele didactice se pare că nu-și vor primi cele 16% care trebuiau primite încă de la 1 septembrie 2020.

Moldova are cea mai mare natalitate, dar plecarea tinerilor este la fel de mare ca în alte zone. Izolată de restul țării, Moldova nu e atractivă pentru investitori. Forța de muncă mediu și înalt calificată a cam dispărut. Dacă ajungi mai repede de la Suceava la Paris, decât de la Suceava la București sau la Timișoara, în mod clar nu este o notă bună pentru investitorii care ar putea să vină.

Actual Știri Locale