Iașul rămâne în topul celor mai poluate orașe

Iașul rămâne în topul celor mai poluate orașe. Măsurători de ultimă oră arată că situația nu este deloc mai bună în raport cu anul trecut. Autoritățile promiteau la alegerile locale din 2020 un oraș mai curat. Din păcate, realitatea îi contrazice.

Iașul nu a reușit să prindă niciun proiect de modernizare a parcului auto din oraș. Mai mult, au fost cumpărate de către municipalitate, autobuze vechi tradiționale. Suceava, în schimb, are autobuze electrice. Clujul va avea metrou. Iașul își imagina transport cu telefericul. Evident, planul acesta este unul fantezist.

După ultimele analize efectuate în mai multe orașe mari din țară s-a observat că nivelul cel mai ridicat de poluare este în lunile de toamnă-iarnă. Raportul a urmărit nivelurile de poluare pentru perioada noiembrie 2020 – februarie 2021. Municipiul Bucureşti, județele Dolj şi Iaşi, au înregistrat o creştere semnificativă a poluării atmosferice, măsurate folosind senzorii Airly. Acești senzori au fost amplasați în 200 de locații.

 „Mai mult, aceasta este schimbabilă şi se agravează semnificativ iarna, fiind cauzată în principal de încălzirea cu ajutorul centralelor termice şi de emisiile vehiculelor”, au apreciat responsabilii Organizației Mondiale a Sănătății.

Iașul este capitala istorică a României, dar este mult mai departe în raport cu Bucureștiul.

Iașul este cel mai mare oraș din județ și printre cele mai mari din România. Poluarea se datorează operatorilor indistriali, parcului auto învechit. Există și o poluare cauzată de circulația marilor camioane de transport care trec foarte aproape de oraș. În plus, vântul puternic antrenează mari nori de praf asupra orașului, praf provenit dib periferiile orașului. Nici încălzirea orașului nu lipsește e pe lista poluatorilor. Deși s-au avansat soluții verzi, ele nu sunt decât proiecte iluzorii. Nu există acoperire reală și nici șanse de materializare în viitor.

Activitatea industrială, circulația, CET-urile și arderea deșeurilor au cresuct gradul de poluare a Iașului.

Actual Știri Iași Știri Locale