Ciprian Porumbescu, artistul care a cântat ”Daciei Întregi„

Ciprian Porumbescu este cel care a reușit să aibă melodii folosite ca imn de stat de România și Albania. România a utilizat o adaptare a „Trei culori cunosc pe lume” . Imnul Albaniei este o adaptare a melodiei „Pe al nostru steag e scris Unire”. La 14 octombrie, s-au împlinit 168 de ani de la naşterea lui Ciprian Porumbescu, genialul creator al primei operete româneşti – „Crai nou”.

Ciprian Porumbescu a folosit o tematică patriotică, având elemente de expresivitate ce-l definesc ca stil, de o muzicalitate aparte. Artistul xprimă artistic o serie de trăiri personale, gânduri şi idei, toate încadrate în epoca romantică a genului.

Ciprian Porumbescu, înregistrat de habsburgi Ciprian Golembiovski ( se urmărea asimilarea românilor cu galițienii polonezi) s-a născut la 14 octombrie 1853, la Şipotele Sucevei, în Bucovina. A fost fiul preotului ortodox Iraclie Golembiovski şi al Emiliei Clodniţchi.

La vârsta de şapte ani, Porumbescu a început să lucreze cu muzicologul Carol Miculi, profesor la Conservatorul din Lemberg şi discipol al lui Frederic Chopin. Acesta şi-a petrecut câteva veri la Şipotele Sucevei, pentru a culege cântece populare, locuind în casa familiei Golembiovski. Tânărul Ciprian a studiat la Suceava şi Cernăuţi.

În anul 1871, a participat la Putna la marcarea a 400 de ani de la sfințirea mănăstirii unde este înmormântat Ștefan cel Mare. Atunci au luat parte nume grele ale literaturii, istoriei, științei: Mihai Eminescu, A.D. Xenopol, Ioan Slavici, Nicolae Teclu.

După festivităţile oficiale, pe pajiştea din faţa mănăstirii s-a încins o horă, muzica fiind cântată de de Grigore Vindireu. Ciprian i-a luat locul, iar la final, după ce a cântat, la vioară, i-a spus tatălui său: „Tată, am cântat Daciei întregi !”

Arestat de habsburgi, a petrecut o vreme la închisoar epentru propagandă românească. A contractat tuberculoză, murind la nici 30 de ani, la 6 iunie 1883.

Știri Locale Știri Suceava